رهبر خوب چه خصوصیاتی دارد؟ اگر بخواهید یک مدیر ارشد اجرایی یا رهبر سازمان ایدئال را در نظر بگیرید، چه ویژگی هایی را برای او برمی شمارید؟ این ویژگی ها در جهانی که مدام در معرض پیشرفت های فناوری و تغییرات گوناگون است، چگونه شکل می گیرد؟ و دوره MBA چطور به پرورش رهبران خوب کمک می کند؟
داشتن یک ذهن تک بعدی و غیر قابل انعطاف و عدم صرف زمان برای رسیدگی به موارد کوچک، زمانی به عنوان ویژگی های اساسی یک مدیر و رهبر خوب برشمرده می شد. اما امروزه این شرایط به طور کلی تغییر کرده است. بروز مشکلات جدید و وجود دادههای گسترده، مدیران بی تجربه را با چالش های متعددی رو به رو می کند. این روزها هیات مدیره هر شرکتی باید از مدیرانی با تجربیات و توانایی های متعدد تشکیل شده باشد تا آن شرکت بتواند به راه حل های مناسبی برای عبور از مشکلات دست پیدا کند.
یک مدیر ارشد یا مدیر اجرایی خوب باید تفکر استراتژیک داشته باشد، از روحیه و انرژی بالایی برخوردار باشد، مهارت برقراری ارتباط موثر را یاد بگیرد و هوش تجاری خود را تقویت کند. انتخاب یک مدیر مناسب می تواند هزینه بر باشد.
اما چطور می توان این مهارت ها را در مدیران تقویت کرد؟
چطور می توان ویژگی های مناسب را در یک مدیر و رهبر خوب تقویت کرد؟ توسعه ویژگی های رهبری یکی از دستاوردهایی است که دوره MBA می تواند برای افراد به ارمغان بیاورد. شاید آرزوی هر مدیری باشد که روزی در یک موقعیت رهبری قرار بگیرد و تصمیمات مهمی اتخاذ کند. دوره MBA می تواند افراد را برای دستیابی به این هدف آماده کند.
هزینه های مربوط به انتخاب و پرورش مدیران رهبر و اجرایی طی 15 سال گذشته به بالاترین میزان خود رسیده است. در سال 2015 شرکت هایی که مدیر عامل خود را اخراج کرده اند، به طور متوسط 1.8 میلیارد دلار از ارزش سهام خود را از دست داده اند.
چه عواملی باعث می شود یک مدیر اجرایی عملکرد عالی داشته باشد و به یک رهبر خوب در سازمان خود تبدیل شود؟
در این مورد نظریه های مختلفی وجود دارد. برخی، مهارت های کلاسیک رهبری را با اهمیت می دانند و برخی دیگر آنها را رد می کنند. عموما سازمان ها برای انتخاب مدیران عامل و ارشد خود به این موضوع توجه می کنند که شخص مورد نظر چقدر برای دستیابی به هدف خاص آن شرکت مناسب است.
دوران تصدی پست مدیر عامل ممکن است کوتاه تر باشد و مهارت های مورد نیاز برای آن زمان بر و هزینه بر به نظر برسد. معنای این جمله آن نیست که یک فرد نمی تواند مدتی طولانی مدیر اجرایی یک شرکت باشد. بلکه فرد باید بتواند با گذر زمان و بروز تغییرات، همچنان بهترین گزینه مناسب برای این شغل باقی بماند.
مهم ترین خصوصیات مورد نیاز برای یک رهبر خوب، داشتن شفافیت و صداقت است. به علاوه اگر مدیر به اموری بپردازد که در تخصص او نیست، به نوعی در مسیر پنهان کاری قرار می گیرد. این موضوع در بسیاری از موارد نشان دهنده کمبود دانش مدیریت در شخص است.
در ادامه مهم ترین خصوصیاتی را که یک مدیر اجرایی و یک رهبر سازمانی باید داشته باشد، برمی شماریم.
برای یک رهبر خوب، تواضع همیشه دوست داشتنی است!
این قانون همواره صادق است که افراد دوست داشتنی گزینه های بهتری برای استخدام هستند! اما چه چیزی موجب می شود یک شخص دوست داشتنی و در حقیقت، کارآمد و موثر به نظر برسد؟
این امر به معنای داشتن مجموعه ای از ویژگی های مثبت در شخص است. ممکن است شما از نظر مدیریتی شخص بزرگ و توانمندی باشید. اما نداشتن تواضع و جسور و گستاخ بودن می تواند شما را در فرآیند گزینش و استخدام به دردسر بیندازد. در واقع مهم این است که شخصیت شما قوی باشد؛ نه اینکه صرفا خودتان را خوب جلوه دهید.
بسیاری از مدیران اجرایی از اشتباهات گذشته خود درس نمی گیرند و آن دسته از ویژگی های شخصیتی، رفتاری و مدیریتی را که نشان دهنده رهبر خوب، مدیری دلسوز و ضامن امنیت کارمندان و مشتریان سازمان است، ندارند.
شاید فکر کنید اگر خودتان را شکست ناپذیر، قوی و اهل ریسک نشان دهید در مصاحبه شغلی به نفع خود امتیاز گرفته اید. اما در حقیقت اینطور نیست. آسیب پذیری می تواند حتی یک نقطه قوت و ویژگی مثبت باشد.
مدیرانی که تنها به دنبال تبلیغ توانایی ها و اثبات قدرت خود هستند، در چشم اندازهای مدیریتی نوین چندان مطلوب نیستند. وجود فروتنی، صداقت و انعطاف پذیری در افراد سه عاملی است که بسیار بیشتر از اقتدار و بزرگنمایی مهارت ها و توانایی ها، در نظر نهایی کارفرما یا مصاحبه گر اثرگذار خواهد بود.
به عبارتی، مدیران اجرایی موفق مجبور نیستند خود را برجسته نشان دهند. دستاوردها و ویژگی های آنها، خود گویای همه چیز است. برای اینکه یک مدیر اجرایی اثربخش و یک رهبر خوب باشید، باید صداقت را سرلوحه کار خودتان قرار دهید. زیرا هیچ کس به یک فرد خودخواه، مغرور و خودبرتربین احترام نخواهد گذاشت.
بیشتر بخوانید: رشته MBA چیست ؟
آرامش و سکوت، گویای سنجیده بودن عملکرد مدیریتی است.
داشتن صدای بلند، کاریزماتیک بودن و جلوی دیگران ایستادن در گذشته از ویژگی های مدیران برتر محسوب می شد و می توانست موفقیت ها و نوآوری های زیادی را برای سازمان ها به ارمغان بیاورد. اما با تغییر جهان، این ویژگی ها به تنهایی کافی نیستند.
خصوصیات رفتاری مثل آرام و متین بودن، رفتار ملایم و سنجیده نشان دهنده تفکر قوی و عمل گرا بودن یک مدیر یا رهبر خوب است. چنین فردی در مواجهه با موقعیت های خطر آفرین، مدیریت ریسک هوشمندانه تری دارد و می تواند درک بهتری از مشکلات و اختلالات بروز کرده در سازمان داشته باشد.
مدیریت پر سر و صدا و بازی کردن نقش قهرمان در سازمان جذاب به نظر می رسد. اما مدیران اجرایی امروز بیشتر به برقراری تعادل میان آسیب پذیری، برخورد هوشمند با مسائل و آموختن از بازخوردهای عملکردشان نیاز دارند.
داشتن رویکرد آرام و دیپلماتیک می تواند حتی مشکلات و نمای رسوایی های گذشته یک شرکت را بهبود ببخشد. مدیر عامل حتی اگر خود مسئول ایجاد این مشکلات نباشد، می تواند با این رویکرد، آنها را برطرف کند.
یک مدیر اجرایی یا رهبر خوب، وجود تفاوت ها و تناقض ها را درک می کند و آنها را می پذیرد.
هر خصوصیتی که در دیدگاه سنتی مدیریت از یک رهبر خوب انتظار می رود، می تواند با یک ویژگی متناقض به تعادل برسد و در دیدگاه نوین مدیریت موفق مطرح شود. با این کار، این ویژگی ها در کنار یکدیگر به یک ترکیب موثر برای بهبود عملکرد مدیریتی تبدیل خواهند شد.
برای مثال، داشتن بینش و نگرش عاقلانه برای تصمیم گیری در مورد آینده ضروری است. با این حال ممکن است در گذر زمان یک چشم انداز به سوی غیر واقعی بودن حرکت کند. بنابراین نگرش های اصولی همواره نیاز به اصلاح و کنترل خواهند داشت.
رهبری، قابلیت کلیدی یک مدیر اجرایی است که او را قادر می سازد اهداف به ظاهر غیر ممکن را برای سازمان خودش عملی کند. با این حال، جهت و اهداف رهبری از کیفیت آن اهمیت بیشتری دارد.
مدیر اجرایی ممکن است حین اخذ تصمیمات دشوار بیمار شود یا به لحاظ جسمی توانایی خود را موقتا از دست بدهد. اما وجود تردیدها باعث از پا درآمدن او نمی شود. از طرفی، یک رهبر خوب نباید بیش از حد به اعتقادات و باورهای خود اطمینان داشته باشد. و باید توانایی شنیدن و تحلیل نظرات دیگران را نیز کسب کند.
هوش مدیریتی نیز از این قاعده مستثنی نیست. مدیر عامل بودن می تواند شما را به لحاظ فکری در موقعیت های سختی قرار دهد. با این حال، داشتن سرعت و دقت لازم برای تصمیم گیری می تواند در موقعیت های بحرانی شرکت را از خطر نجات دهد. هوش بالا ممکن است موجب شود کمتر به نظرات دیگران گوش کنید. یا زمان زیادی را صرف یک فعالیت نمایید که شما را از اقدامات حیاتی که نیاز به سرعت عمل بالاتری دارند، باز دارد.
خود کنترلی و استقامت بالا از خصوصیات یک رهبر خوب است.
در عصر حاضر که رسانه های اجتماعی فعالیت زیادی دارند، نظارت و رصد شدیدی روی مدیران عامل انجام می شود. این نظارت حتی به زندگی شخصی و رفتارهای فردی آنان نیز کشیده می شود.
یک رهبر خوب باید بتواند احساسات خود را به درستی مدیریت کند تا در این شرایط و زمانی که تحت فشار قرار می گیرد، به شیوه نادرستی واکنش نشان ندهد. همه مدیرهای رده بالا که نقش رهبری را در سازمان خود ایفا می کنند باید از عواملی که موجب کاهش کنترل آنها بر رفتارشان می شود، آگاه باشند.
رهبران دائما در کانون توجه هستند و سطح مسئولیت های آنان بالاست. این مسئولیت بزرگ می تواند فشار زیادی را بر فرد وارد کند. اما یک رهبر خوب می تواند با شیوه های رفتاری صحیح، از این موضوع برای پیشرفت خود و تحقق اهداف سازمان استفاده کند.
رهبران باید بتوانند بیشترین استفاده را از اعداد و دادهها ببرند.
بیشتر رهبران سازمانی فاقد یک مهارت کلیدی هستند و آن، نحوه درست استفاده از داده هاست. هرچند مدیران دادهها و اطلاعات می توانند برای ارائه ارقام و آمارها کمک کنند. اما این مدیر اصلی یا رهبر سازمان است که ملزم به کنترل و بهره گیری درست از این منبع ارزشمند است.
فیلتر کردن دادهها و یافتن دادههای معنادار، مرتبط و قابل استناد چالشی است که یک رهبر خوب با آن رو به روست. رهبران باید بتوانند با نظارت و ارزیابی بر دادهها و ارائه صحیح آنها به بخش های مختلف سازمان، عدم قطعیت ها و خطاها را شناسایی کنند و روندهای آینده را تحت تاثیر قرار دهند.
یک رهبر خوب حتی برای رفتن خود از سازمان نیز برنامه ریزی می کند.
یک مدیر عامل شایسته، از روز اول خروج خودش را در ذهن برنامه ریزی می کند. رهبر خوب به دنبال این است که میراث ارزشمندی از خود در شرکت به جا بگذارد و وقتی تصمیم به رفتن از شرکت می گیرد، جانشین مناسبی برای خود داشته باشد. اینجاست که اصل جانشین پروری و جانشینی در سازمان اهمیت پیدا می کند. رهبران خوب سیستم شایسته سالاری را در سازمان تقویت می کنند و به فکر توسعه مهارت ها و توانایی های مدیریتی در جانشینان بالقوه خود هستند.
بنابراین، خصوصیات یاد شده برای رهبری در سازمان از اهمیت زیادی برخوردارند. در طول یک دوره آموزشی تخصصی همچون مدیریت حرفه ای کسب و کار یا MBA، مدیران یاد می گیرند چطور رهبر خوب و شایسته ای برای سازمان خود باشند و با تقویت ویژگی های بالا در خودشان، شرایط را برای تصدی طولانی ترِ یک پست مدیریتی فراهم می کنند.
دوره MBA به شیوه های گوناگونی مهارت ها و خصوصیات رهبری را در مدیران تقویت می کند که برخی از آنها از این قرار است:
1- دانش مدیریتی شما را بهبود می بخشد
MBA یک مدرک هم ارز تحصیلات تکمیلی است که اکثر داوطلبان آن دارای دو تا سه سال سابقه کار هستند. بنابراین، تحصیل در یک دوره MBA دانش آنها را بیش از پیش تقویت می کند و آنها را با جنبه های عملی و نظری مفاهیمی آشنا می سازد که به تخصص آنها ارزش می بخشد. بنابراین فارغ التحصیلان MBA یک درجه بالاتر از همتایان خود هستند و برای تبدیل شدن به یک رهبر خوب ، مزایای رقابتی قابل توجهی به دست آورده اند.
بیشتر بخوانید: دوره MBA شما را با این چالش ها رو به رو می کند!
2- به شما اعتماد به نفس مورد نیاز برای یک رهبر خوب را القا می کند
اگر یک مدیر بخواهد جلوتر از سایر همتایان خود باشد و موقعیت بهتری نسبت به آنها به دست آورد، داشتن اعتماد به نفس یک ویژگی شخصیتی حیاتی برای او محسوب می شود. داشتن مدرک MBA که نشان دهنده تجربه آموزش حرفه ای کسب شده در این دوره است، به طور قطع در دستیابی به این ویژگی شخصیتی به مدیر کمک می کند.
MBA فرد را با دنیای جدیدی آشنا می کند که در آن متخصصانی از حوزه های مختلف، در حال آمادگی برای ایفای نقش رهبری و مدیریت هستند. این باعث می شود مخاطبان این دوره به مجموعه مهارت ها و استعدادهای خود ایمان بیشتری داشته باشند.
3- مهارت های کارآفرینی را در شما ارتقا می دهد
یکی دیگر از فواید MBA برای مدیران، این است که مهارت های کارآفرینی را در آنها تقویت می کند. انگیزه برای کارآفرینی و مهارت به تحقق رساندن هدف ها یک ویژگی اساسی برای رهبر خوب است. هر رهبری در جایگاه خود به نوعی کارآفرین است یا دست کم به مهارت های آن برای اداره سازمان خود یا سازمانی که به وی سپرده می شود، نیاز دارد.
4- تجربه بیشتری در دنیای واقعی برای شما به ارمغان می آورد
دوره MBA یکی از معدود دوره های تحصیلی در جهان است که به طور عمیقی وابسته به تجربیات دنیای واقعی است. از آنجا که بیشتر مخاطبان این دوره تجربه شغلی غنی دارند، دوره مدیریت حرفه ای کسب و کار بیشتر آنها را در زمینه های عملیاتی شغل و پروژه های اجرایی درگیر می سازد که باعث می شود مفاهیم نظری را به خوبی کاربردهای علمی بیاموزند.
دوره ام بی ای به یک شخص می آموزد که چطور دانش کسب شده خودش را در عمل اجرا کرده و کاربردهای درست و غلط آن را بداند. بنابراین، بینشی که از این تجربه جدید به دست می آید، به وی کمک می کند تا دوراندیشی و مهارت پیش بینی نمودن آینده کسب و کار را در خود توسعه دهد؛ یعنی مهارتی که برای یک رشد و تعالی یک رهبر خوب ضروری است.
5- مهارت های اجتماعی شما را به تناسب نیاز یک رهبر خوب ، به اوج می رساند
رهبران به عنوان سخنوران خوب شناخته می شوند. آنها موظف اند مهارت های میان فردی خوبی داشته باشند و سخنرانی هایی ارائه دهند که بتواند اعضای تیم را تشویق کند تا با هم برای رسیدن به یک هدف مشترک نهایی تلاش کنند.
برای اینکه یک رهبر بتواند تیمی از افراد حرفه ای و متخصص را مدیریت کند، ضروری است که بتواند خوب صحبت کند. او باید بداند چگونه مودبانه با افراد هم رده خود حرف بزند تا تعامل مفیدی با آنان داشته باشد. یک رهبر خوب همچنین باید بتواند موقعیت های دشوار را با گفت و گو حل و فصل نماید.
دوره MBA به علت تمرکز اساسی بر پرورش مهارت های گوناگون مدیریتی در افراد، به ویژه در این زمینه می تواند بسیار مفید واقع شود. دانش پذیران دوره MBA باید ساعت ها آموزش را بگذرانند تا آداب و رسوم کسب و کار، از نحوه پوشیدن لباس تا شیوه صحیح مکالمه تجاری را فرا بگیرند.
یادگیری این مهارت ها به دانش پذیران کمک می کند تا شخصیت اجتماعی دلپذیری برای خود بسازند و به رهبرانی دوست داشتنی و قابل احترام تبدیل شوند.
6- شما را از مسئولیت هایتان در قبال محیط زیست آگاه می کند
بسیاری از فعالان کسب و کار اعتبار یک سازمان را بر اساس محیط فعالیت آن و تاثیر زیست محیطی که کسب و کار در این محیط برجای می گذارد، مورد تحلیل و حتی قضاوت قرار می دهند. علاوه بر این، اهمیت مسئولیت اجتماعی به قدری بالا است که در بعضی مراکز آموزشی یا مدارس بازرگانی، دوره MBA با گرایش توسعه پایدار تعریف شده است. به دانش پذیران در این دوره ها آموزش می دهند که چگونه کسب و کار خود را هدایت و رهبری نمایند که به لحاظ زیست محیطی، سازگارتر و پایدارتر باشد.
7- به پرورش نوآوری کمک می کند
در دنیایی که گزینه های بی شماری برای رفع کوچک ترین نیازهای افراد طراحی شده است، یادگیری هنر نوآوری و خلاقیت برای مدیرانی که می خواهند نقش رهبر خوب را ایفا نمایند، به موردی حیاتی تبدیل شده است.
دوره MBA دانش پذیران را وادار می کند تا حین تحصیل و انجام پروژه های محوله، به مواردی خارج از چهارچوب ها و کلیشه ها فکر کنند. به این ترتیب، MBA ارزش نوآوری را به رهبران بالقوه می آموزد. همچنین به آنها کمک می کند تا در اصول اولیه نوآوری و خلاقیت رشد کرده، محصولات شاخص و قابل توجهی را برای سرمایه گذاری تجاری خود ایجاد نمایند.
بیشتر بخوانید: کارآفرینی چیست و MBA چه کاربردی در کارآفرینی دارد؟
8- به عنوان یک رهبر خوب، تفکر استراتژیک را به شما می آموزد
گاهی اوقات برای نجات یک کسب و کار از یک موقعیت دشوار، یک رهبر خوب نیاز به استفاده از تفکر استراتژیک و تجزیه و تحلیل از طریق آن دارد.
این حوزه دیگری است که آموزه های دوره ام بی ای می تواند مفید واقع شود. در طول این دوره، دانش پذیران به طور مداوم تشویق به مطالعه و تحقیق می شوند. و از آنان خواسته می شود راه حل های جدیدی برای مشکلات روزمره طراحی کنند.
دوره MBA به آنان کمک می کند یاد بگیرند چگونه به یک مشکل یا چالش از چندین منظر مختلف نگاه کرده، و در نتیجه سطح تفکر خود را ارتقا و توسعه دهند.
9- مدیریت ریسک و بحران را در شما تقویت می کند
رهبران در مسیر حرفه ای خود باید انواع گوناگونی از مخاطرات را پذیرفته و تحلیل کنند تا شرکت و کارمندان آن به منافع دست یابند. این خطرات اگرچه اجتناب ناپذیر هستند، باید به خوبی پیش بینی شوند و راه حل مواجهه با آنها محاسبه گردد.
آموزش مدیریت ریسک در دوره های MBA به افراد یاد می دهد که چطور این کار را انجام دهند. بنابراین، در هنگام بروز این مخاطرات و چالش ها، در قالب یک رهبر خوب مسئولیت پذیرتر و بهتر عمل کنند.
MBA نردبان رهبری موثر است!
در نهایت باید گفت تبدیل شدن به یک رهبر خوب بیشتر یک ارزش و کیفیت درونی است تا اکتسابی. اگرچه این دوره به پرورش رهبران کارآمد و موثر کمک می کند. اما رهبر خوبی بودن تا حد زیادی به خود شخص و ویژگی های فردی او بستگی دارد.
پرورش عادات انضباط شخصی و سازگاری با اهداف نهایی به این روند کمک می کند. فرد در طول دوره MBA به راهنمایی های مناسب نیاز دارد تا بتواند این نتیجه را در خود تحقق ببخشد. بنابراین اگر به دنبال یک موقعیت کلیدی رهبری در یک سازمان هستید، باید به طور مستمر روی بهبود روزافزون مهارت های خود کار کنید. و اطمینان یابید که برای تبدیل شدن به یک رهبر خوب، دائما در حال یادگیری هستید.
برای دریافت مشاوره بیشتر و اینکه چطور موضوعات و دروس مطرح شده در دوره MBA می تواند به تقویت مهارت های رهبری در شما کمک کند، می توانید با شماره تلفن 90008000تماس بگیرید و یا در پیام رسان واتساپ، به شماره 09120367681 پیام دهید.
یک پاسخ