تمام کسانی که از مقطع کارشناسی یا دبیرستان فارغ التحصیل می شوند، در جستجوی بهترین راه برای ادامه آموزش و تعریف زندگی آینده خود هستند. ممکن است برخی به ادامه تحصیل ادامه دهند، برخی وارد بازار کار شوند و برخی تنها ازدواج کنند. اینجاست که باید اطلاعات کامل و درستی از گزینه های مختلف پیش روی خود داشته باشید. یکی از این گزینه ها که می تواند مسیر شغلی آینده شما را تعیین کند، تحصیل در یک زمینه تحصیلی مانند MBA در یک مدرسه کسب و کار است. اما این تنها گزینه نیست. مثلا اگر قصد داشته باشید به تحصیل خود ادامه دهید، دانشگاه و مقاطع عالی هم می تواند یک انتخاب باشد. اما فرق میان این ها چیست؟
مواردی که در این مطلب میخوانید
برای اینکه بدانید کدام مسیر برای شما بهتر است، لازم است تا به طور جدی به پاسخ چند سوال در مورد خودتان فکر کنید. شما باید تصمیم بگیرید می خواهید در کجا ادامه تحصیل دهید، علایق مطالعاتی و شغلی شما چیست و کدام انتخاب را حاضرید برای بیشتر عمر خودتان انتخاب کنید. هرچند پیدا کردن جواب این سوالات به خصوص در سنین پایین تر یا وقتی تجربه کمتری دارید، سخت است. این موضوع کاملا طبیعی است. از طرفی، باید به خاطر داشته باشید که زندگی یک فرآیند یادگیری مداوم است. بنابراین هرگز تصور نکنید که باید پس از پایان تحصیل خود و گرفتن یک مدرک، یادگیری را متوقف کنید. در ادامه، تعریف مدرسه کسب و کار، تفاوت آن با دانشگاه و مسائل مهم دیگری را که باید در مورد این دست مدارس بدانید، برای شما توضیح خواهیم داد.
تعریف مدرسه کسب و کار
تعاریف گوناگونی که از مدرسه کسب و کار ارائه می شود به این شرح است:
- بیزینس اسکول یک مؤسسه آموزشی سطح بالاست که موضوعات مربوط به تجارت و بازرگانی مانند اقتصاد، امور مالی و مدیریت را به دانشجویان ارائه می دهد.
- یک مؤسسه آموزش عالی وابسته به دانشگاه که دوره های کسب و کار را حین دوره یا پس از فارغ التحصیلی به دانشجویان ارائه می دهد.
- دانشکده یا مؤسسه خصوصی یا دولتی جداگانه که در آن دوره های MBA یا سایر دوره ها ارائه می شود و فعالیت های پژوهشی و آموزشی در سطح دانشگاهی صورت می گیرد.
- مدارس بازرگانی به طور خاص موسساتی در سطح دانشگاه هستند که مدارک حوزه کسب و کار را اعطا می کنند.
- مؤسسه آموزش عالی که در آن دانشجویان موضوعات مربوط به تجارت و بازرگانی مانند اقتصاد، مالی، مدیریت، بازاریابی و حسابداری را می خوانند و معمولاً اعضای هیئت علمی در کنار تدریس، فعالیت های علمی هم انجام می دهند.
تفاوت Business School با دانشگاه
برای شروع، این دو اصطلاح را تعریف می کنیم.
مدرسه کسب و کار یک موسسه آموزشی در سطح دانشگاه است که مدارک تحصیلی در زمینه های مدیریت و کسب و کار ارائه می دهد. دوره ها و برنامه های آنها می تواند حوزه های گوناگون حقوقی، بازاریابی، استراتژی، تاریخچه کسب و کار، تحقیق، آمار، برنامه ریزی یا مذاکره را دربر بگیرد. ممکن است آنها را با نام های دیگری نیز بشناسید؛ همچون مدرسه مدیریت، مدرسه بازرگانی یا مدرسه بیزینس.
در مدارس کسب و کار، بیشتر روی مهارت آموزی شما تاکید می شود تا صرفا دانش نظری. پس از اتمام دوره های خودتان در مدرسه کسب و کار، گواهی های مرتبط را می گیرید. اگر دوره MBA یا DBA را گذرانده باشید، مدرک شما در بسیاری از کشورها و دانشگاه های دنیا به ترتیب با مدرک کارشناسی ارشد و دکترا معادل است. به همین دلیل می توانید با استفاده از آنها، در دانشگاه نیز ادامه تحصیل دهید. هرچند در ایران این مدارک را هم سطح و برابر با مدارک دانشگاهی نمی دانند.
از سوی دیگر، یک دانشگاه یا کالج دوره های آکادمیک لیسانس، فوق لیسانس و دکترا را ارائه می دهد که شما را در هر زمینه درسی متخصص می کند. در دانشگاه برخلاف مدرسه کسب و کار، بیشتر تاکید بر روی مطالعه کتاب ها و تدوین مقالات و انجام پژوهش های نظری است. پس از اتمام دوره تحصیلی در دانشگاه، مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترا خواهید گرفت و می توانید برای ادامه تحصیل در دانشگاه ها اقدام کنید. شما همچنین می توانید پس از اتمام تحصیل در دانشگاه، وارد مدرسه کسب و کار شوید. اما برخی از این مدارس در کنار مدرک دانشگاهی، از شما سابقه و تجربه کاری هم می خواهند.
بهترین مدارس کسب و کار دنیا
برخی از بهترین و معروف ترین مدارس کسب و کار در دنیا عبارتند از:
- مدرسه بازرگانی هاروارد HBS
- مدرسه بازرگانی INSEAD
- مدرسه تجارت لندن
- مدرسه بازرگانی IESE
- مدرسه کسب و کار ESSEC
- مدرسه بازرگانی کپنهاگ
- مدرسه بازرگانی مانهایم
- مدرسه کسب و کار اتحادیه اروپا
در سراسر جهان مدارس کسب و کار فراوانی یافت می شوند. اما بهترین آنها در آمریکا و اروپا هستند. اگر فارغ التحصیل مقطع کارشناسی دانشگاه باشید، می توانید با توجه به معیارهای خودتان، برای پذیرش در دوره MBA در هر کدام از این مدارس کسب و کار درخواست دهید. اگر می خواهید در مورد دوره MBA و اینکه برای چه افرادی مناسب است بیشتر بدانید، مقاله زیر را به شما توصیه می کنیم.
آیا دوره های کسب و کار MBA و DBA در دانشگاه ها هم ارائه می شود؟
اکثر دانشگاه ها برنامه های تجاری ارائه می دهند یا مدارس کسب و کار را به عنوان دانشکده ای فرعی، تحت حمایت خود اداره می کنند. به همین دلیل، نام این مدارس بازرگانی اغلب با نام دانشگاه یکسان است و این موضوع نباید شما را به اشتباه بیندازد. دانشگاه های هاروارد، استنفورد، کمبریج، آکسفورد، مانهایم و… از جمله این دانشگاه ها هستند.
توجه کنید اگر MBA در دانشگاه ارائه می شود اما دانشکده جداگانه ندارد (در محیط بیزینس اسکول برگزار نمی شود) اعتبار و نوع آموزش آن با اعتبار مدارک MBA در مدرسه کسب و کار یکسان نیست.
مقایسه مدرسه کسب و کار با دانشگاه
در اینجا چند شباهت و تمایز میان مدرسه کسب و کار و دانشگاه را ذکر می کنیم تا پاسخی به رایج ترین سوال افراد در مورد تفاوت این دو بدهیم:
مدرسه کسب و کار به اندازه دانشگاه معتبر است (به شرط اینکه سابقه آموزشی غنی و مجوزهای لازم را داشته باشد) و تنها آموزه های آن تخصصی تر است.
در هر دو موسسه دانشگاهی و کسب و کار، دوره ها در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می شود. البته این در مورد بیزینس اسکول های مختلف متفاوت است. و چنان که گفته شد، در ایران مدارک بیزینس اسکول معادل مدارک دانشگاهی در نظر گرفته نمی شود.
هردوی این موسسات از دانشجویان هزینه دریافت می کنند که متغیر است.
نام مدارس کسب و کار مشهور، رزومه شما را نسبت به دانشگاه قوی تر می کند. به همین دلیل است که تحصیل در بیزینس اسکول معمولا هزینه بیشتری دارد. اما بازگشت این هزینه چشمگیر است.
در کسب و کار، تجربه از مطالعه مهم تر است. چیزهای زیادی برای دانستن در مورد تجارت وجود دارد که روز به روز متنوع تر و مدرن تر می شوند. بیزینس اسکول ها بیشتر تجربه محور و مهارت محور هستند. در حالی که دانشگاه ها بیشتر بر دروس نظری تمرکز دارند.
بنابراین، بهتر است کدام گزینه را انتخاب کنم؟
مدارس بازرگانی درهای ورود به بازار تجارت را به روی شما باز می کنند، اما شما خودتان مسئول این هستید که حداکثر استفاده را از آن ببرید. شما باید اخبار، کتاب های جدید و مطالب آموزشی را بخوانید و اطلاعات خودتان را از فناوری ها و ابزارهای جدید به روز کنید. همانطور که در ابتدای این مقاله ذکر شد، یادگیری هرگز متوقف نمی شود و توسعه فردی امروزه یک مزیت رقابتی برای هر فرد است. کسانی که بیشتر می دانند، رهبران دنیای فردا خواهند بود.
بدون دیدگاه