آزمون شخصیت شناسی مایرز – بریگز که با نام آزمون MBTI نیز شناخته می شود، یکی از معروف ترین آزمون های شخصیت شناسی در دنیاست. هدف از طراحی این آزمون، این است که نظریه تیپ های روان شناختی توصیفشده توسط کارل گوستاو یونگ، فیلسوف و روان پزشک معروف سوئیسی را به گونه ای به کار ببندد که در زندگی افراد کاربردی و قابل درک باشد.
مواردی که در این مطلب میخوانید
آزمون MBTI
ماهیت این نظریه این است که بسیاری از تغییرات به ظاهر تصادفی در رفتار، در واقع کاملاً منظم و منسجم است. زیرا افراد به لحاظ ترجیحاتی که برای استفاده از ادراک و قضاوت خود دارند، با یکدگیر تفاوت هایی اساسی دارند.
«ادراک» شامل همه راه های آگاهی از چیزها، افراد، اتفاقات یا ایده هاست. در مقابل، «قضاوت» دربرگیرنده تمام راه های رسیدن به نتیجه گیری در مورد آنچه درک شدهاست می شود. اگر افراد به طور سیستماتیک در آنچه درک میکنند و در نحوه رسیدن به نتیجه گیری از ادراکات خود متفاوت هستند، پس قابل تصور و معقول است که در علایق، عکس العمل ها، ارزش ها، انگیزه ها و مهارت هایشان نیز متفاوت باشند.
بهترین دلیل برای انتخاب ابزار MBTI برای پی بردن به تیپ شخصیتی این است که صدها مطالعه در طول 40 سال گذشته معتبر و قابل اعتماد بودن این ابزار را ثابت کرده اند. به عبارت دیگر، این آزمون دارای دو فاکتور مهم روایی و پایایی است.
تاریخچه آزمون MBTI
این آزمون توسط کاترین کوک بریگز و دخترش ایزابل بریگز مایرز در سال 1943 بر اساس نظریه کارل جی یونگ در دهه 1920 طراحی شده است. تحقیقات اولیه در مورد این آزمون در دهه 1940 و 50 انجام شد نخستین بار در سال 1962 منتشر گردید. آزمون MBTI همواره از ابزارهای پر کاربرد و اساسی برای شناسایی تیپ شخصیتی افراد بوده و اطلاعات به روز و جدیدی در مورد نوع روان شناختی و کاربردهای آن در اختیار آزمون شوندگان قرار می دهد. میلیون ها نفر در سراسر جهان از اولین انتشار آن در سال 1962، هر ساله از این شاخص استفاده می کنند.
ایزابل بریگز مایرز و مادرش، دو هدف اصلی را از توسعه و کاربرد این ابزار دنبال می کردند:
- شناسایی ترجیحات اساسی هر یک از دو طیف ضمنی مطرحشده در نظریه یونگ
- شناسایی و توصیف 16 تیپ شخصیتی متمایز که از تعامل بین این ترجیحات ناشی می شود.
Katharine Cook Briggs (1875 – 1968) and Isabel Briggs Myers (1897 – 1980)
سوالات تست MBTI
در این تست، به طور کلی باید به چهار دسته پرسش اساسی پاسخ دهید که بر اساس آن، نوع شخصیت شما مشخص می شود. این چهار دسته به صورت زیر است:
دنیای مورد علاقه شما: آیا ترجیح می دهید روی دنیای بیرون تمرکز کنید یا روی دنیای درونی خودتان؟ پاسخ به سوالات این دسته، برون گرایی (E) یا درون گرایی (I) شما را نشان می دهد.
اطلاعات دریافتی: ترجیح می دهید بر روی اطلاعات اولیه ای که در مورد موضوعات به دست می آورید تمرکز کنید؟ یا ترجیح می دهید آنها را تفسیر و تعبیر کنید؟ این دسته از سوالات، میزان حسی (S) یا شهودی (N) بودن شما را بازگو می کند.
تصمیم گیری: در هنگام تصمیم گیری ترجیح می دهید ابتدا به عوامل عقلانی و منطقی نگاه کنید؟ یا بر اساس شرایط خاص، واکنش نسبت به افراد خاص و به طور کلی احساسات خودتان عمل می کنید؟ با این سوالات متوجه خواهید شد که بیشتر به دنبال واکنش های برخاسته از تفکر (T) هستید یا واکنش های احساسی (F) را ترجیح می دهید.
ساختار ذهنی: در مواجهه با دنیای بیرون، ترجیح می دهید درباره چیزها طبق دانسته های قبلی خودتان تصمیم بگیرید؟ یا ترجیح می دهید گزینه ها و بینش های جدید را پذیرا باشید؟ به این خصوصیت، قضاوتگر بودن (J) یا ادراکی بودن (P) می گویند.
تیپ های شخصیتی MBTI
وقتی به تمام سوالات این تست که در چهار دسته بالا طبقه بندی می شوند پاسخ دهید، تیپ شخصیتی شما با یک کد چهار حرفی که برگرفته از حروف ذکرشده در بالاست، مشخص می شود. بنابراین 16 شخصیت در آزمون MBTI به شرح زیر هستند:
ISTJ – ISTP – ISFJ – ISFP
INFJ – INFP – INTJ – INTP
ESTP – ESTJ – ESFP – ESFJ
ENFP – ENFJ – ENTP – ENTJ
در نهایت، در پایان این آزمون به شما توصیف کاملی از ویژگی های هر کدام از این تیپ های شخصیتی، افراد شناختهشده ای که دارای این تیپ شخصیتی بودهاند و همچنین پیشنهاداتی جهت بهبود و پیشرفت فردی و شغلی برای هر دسته ارائه می گردد.
نکته اول: به خاطر داشته باشید هیچ کدام از این تیپ های شخصیتی بر دیگری برتری ندارد. بلکه تنها تنوع افراد را به لحاظ خصوصیات روان شناختی نشان می دهد. به عبارتی، چیزی به نام بهترین تیپ شخصیتی وجود ندارد.
نکته دوم: از آنجا که خصوصیات رفتار انسانی مانند مسائل ریاضی قابل اندازه گیری به صورت مطلق نیست، شخصیت هر کدام از افراد روی طیفی از خصوصیات گوناگون قرار دارد. بنابراین خصوصیات گفته شده در بالا به طور کامل و مطلق در هیچ فردی وجود ندارد و حتی ممکن است در گذر زمان تا حدودی تغییر کند.
شرکت در دورههایی مانند دوره MBA نیز این آزمون کاربردی ست.
بدون دیدگاه