وقتی نوبت به دستیابی به اهداف و هدفمندی در زندگی می رسد، اکثر افراد برای رسیدن به اهداف خود فاقد یک عنصر شخصیتی کلیدی هستند و آن این است که به اندازه کافی هدف گرا نیستند. افراد معمولا یک بار اهداف خود را تعیین و یادداشت می کنند، و سپس اجازه می دهند اتفاقات به صورت تصادفی رخ دهد! آنها به طور مداوم اهداف خود را بررسی نمی کنند؛ برای داشتن یک رویه هدفمند برنامه ریزی ندارند و پیشرفت خود را پیگیری نمی کنند.
مواردی که در این مطلب میخوانید
هدفمندی در زندگی
در اثر این موضوع، افراد از مسیر اهداف خود دور می شوند. این باعث می شود علاقه ای که به دستیابی به هدف هایشان دارند، از بین برود. نتیجه این امر چیزی به جز دست کشیدن از اهداف نیست.
اگر شما هم چنین تجربه ای دارید یا در حال حاضر نمی دانید چطور باید هدفمندی واقعی را در زندگیتان به اجرا دربیاورید، به هدف گرایی نیاز دارید. بسیاری از افراد موفق در دنیا مانند ایلان ماسک، استیو جابز، بیل گیتس، مارک کوبان و… از هدف گرایی برای رسیدن به نتایج دلخواه خود استفاده کرده اند. این دسته از افراد نمی توانند لحظه ای از فکر کردن به نتایج مورد انتظار خود دست بردارند، و دائما و به طور خستگی ناپذیری برای رسیدن به هدف های خود تلاش می کنند. در ادامه، هفت روش را به شما معرفی می کنیم که چطور زندگی هدفمندی داشته باشید. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
روش افزایش هدفمندی در زندگی
برای روز خود برنامه ریزی کنید
اولین کاری که برای هدفمند تر شدن باید انجام دهید این است که روز خود را برنامه ریزی کنید. بدون برنامه ریزی، هیچ راهی برای پیشرفت وجود ندارد. همه ما در زندگی مشغولیت ها و حواس پرتی های خودمان را داریم. از این رو، بدون داشتن برنامه ریزی نمی توانیم استفاده هدفمندی از زمان داشته باشیم. ممکن است روز شما دقیقا همانطور که برنامه ریزی کرده اید پیش نرود، اما در هر صورت داشتن برنامه بسیار بهتر از نداشتن آن است.
وقتی برنامه ریزی داشته باشید، می دانید که در هر لحظه چه کاری باید انجام دهید. بدون آن، به هر چیزی که برایتان پیش بیاید در لحظه پاسخ می دهید و این باعث آشفتگی در کارهای شما می شود. به عنوان مثال، اگر ندانید در تعطیلات می خواهید چه کار کنید، اگر دوستانتان بخواهند به منزل شما بیایند، ممکن است فورا بپذیرید. در حالی که با برنامه ریزی می توانید به همان کارهای عقب افتاده در طول هفته رسیدگی کنید. بهتر است هر روز صبح قبل از آغاز روز خودتان، کارهای آن روز را یادداشت کنید.
برای هدف های روزانه خودتان زمان مشخص تعیین کنید
دومین کاری که برای هدفمندی بیشتر در زندگی باید انجام دهید، درنظر گیری زمان و بازه زمانی مشخص برای فعالیت هاست. مطالعات نشان می دهد وقتی برای کاری زمان مشخص تعیین می کنیم، احتمال انجام آن تا حد زیادی بالا می رود. این یک جور قرار گذاشتن با خودتان است. مثلا اگر می خواهید یک ساعت و نیم به باشگاه بروید و ورزش کنید، به خودتان بگویید: «ساعت 7 صبح امروز یکشنبه به باشگاه می روم و از ساعت 7:30 تا 9 صبح ورزش می کنم.»
وقتی کارهای خودتان را به این ترتیب برنامه ریزی کنید، مشخص می شود که وظایف شما چیست. می توانید برای یادداشت کارهایتان از دفترهای مخصوص یا تقویم استفاده کنید. اگر بدانید در هر لحظه قرار است چه کار کنید، بابت کارهای انجام نشده نگرانی نخواهید داشت. چون می دانید که از قبل زمانی را برای هر کدام از آنها پیش بینی کرده اید.
پیشرفت خودتان را در رسیدن به اهداف بررسی کنید
یکی از دلایل عدم هدفمندی افراد، بررسی نکردن میزان پیشرفت است. بسیاری از مردم فکر می کنند که هدف گذاری یک فرآیند تک مرحله است. یعنی کافی است فقط یک بار اهداف خودشان را یادداشت کنند و سپس نتایج خود به خود بروز می کند. این یک باور اشتباه است.
هدف گذاری و هدفمند بودن فرآیندی مستمر است. شما باید مدام پیشرفت خودتان را بررسی و نتایج را پیگیری کنید. هر موردی که از دید شما دور باشد، از ذهن شما هم خارج خواهد شد. بنابراین باید مرتبا به خودتان یادآوری کنید که چه چیزی می خواهید به دست آورید، و چه کاری باید انجام دهید تا به آن برسید.
یکی دیگر از دلایل مهمی که برای مرور مداوم اهداف وجود دارد، این است که ضمیر ناخودآگاه شما نسبت به آن هدف شرطی شود. اکثر مردم به دلیل اینکه بازنگری های لازم را در اهدافشان انجام نمی دهند، در تحقق نتایج دلخواهشان شکست می خورند. این باعث می شود هدف اصلی خودشان را فراموش کنند، اشتیاقشان را از دست بدهند و تسلیم شوند. بنابراین مرور روزانه اهداف اگر به عادت تبدیل شود، در هدفمندی شما موثر است.
از قانون 90/90/1 پیروی کنید
این قانون قدرتمند را نویسنده مشهور و پرفروش، رابین شارما طراحی کرده است. او می گوید اگر می خواهید هدفمندی داشته باشید و در زندگی پیشرفت کنید، باید به قانون 90/90/1 متعهد باشید.
اما این قانون چیست؟ قانون 90/90/1 می گوید طی 90 روز، باید روزانه 90 دقیقه را صرف انجام یک کار کنید که شما را به سمت هدفتان هدایت می کند. مثلا اگر هدف شما ساخت یک وبلاگ موفق است، به احتمال زیاد یکی از مهم ترین اهداف شما انتشار محتوای باکیفیت است. بنابراین با نگارش محتوای باکیفیت به مدت 90 دقیقه ظرف 90 روز، این قانون را به اجرا درمی آورید.
برای هدفمندی در زندگی، با افراد مناسب شبکه سازی کنید
طبق گفته جیم ران، «شما میانگین پنج نفری هستید که بیشترین زمان خودتان را با آنها می گذرانید.» اگر می خواهید هدفمند عمل کنید، فقط باید با اهدافی که هدفمندی را اصل زندگی شان قرار داده اند ارتباطات نزدیک برقرار کنید. افراد هدف گرا در مورد اهداف، رویاهای خود و مسیر رسیدن به آنها با یکدیگر صحبت می کنند. آنها از صحبت در مورد این چیزها به هیجان می آیند، برنامه های خودشان را با شما درمیان می گذارند و مایلند نظرات شما را نیز بدانند.
موضوعات گفتگوی شما با دیگران مهم است، زیرا بر طرز تفکر شما تاثیر می گذارد. افراد ناموفق اغلب در حال صحبت در مورد دیگران و سرزنش آنها هستند و بهانه هایی برای غیر ممکن بودن انجام کارها پیدا می کنند. بنابراین یکی از مهم ترین گام های شما برای هدفمندی باید این باشد که از صرف وقت با افراد منفی گرا تا حد زیادی اجتناب کنید و سراغ افراد هدف گراتر بروید.
یادداشت بردارید تا هدفمندی اتفاق بیفتد
این رایج ترین اشتباه افرادی است که به دنبال تحقق اهداف خودشان هستند. اغلب افراد، قدرت نوشتن اهداف را دست کم می گیرند. وقتی هدف های خودتان را روی کاغذ می نویسید، به خودتان نشان می دهید که برای دستیابی به آنها به اندازه کافی متعهد و جدی هستید. افرادی که در اهداف خودشان واقعا جدی نباشند، به خودشان زحمت نوشتن آنها را نمی دهند. این یک تمایز بزرگ میان فرد متعهد با فرد غیر متعهد است.
علاوه بر این، وقتی اهداف خودتان را یادداشت می کنید، به ضمیر ناخودآگاه خودتان می گویید که قرار است برای اجرای این اهداف هدفمند عمل کنید. این باعث می شود ضمیر ناخودآگاه شما بیست و چهار ساعته به دنبال ایده هایی برای تحقق هدفتان بدهد. کاری که باید انجام بدهید ساده است؛ فقط باید روزانه اهداف خود را «بنویسید». در ذهن نگه داشتن آنها کافی نیست، بلکه باید نگارش هدف ها را به صورت یک عادت دربیاورید.
به برنامه خود 100% متعهد باشید
در نهایت، اگر می خواهید هدفمند تر باشید، باید همیشه به برنامه خودتان پایبند بمانید. خیلی از مردم در این مرحله شکست می خورند، به خصوص زمانی که شرایط سخت می شود. آنها ممکن است در مواجهه با بی حوصلگی، بارش باران، یک تفریح جذاب، یک گفتگوی وسوسه برانگیز تلفنی، شرایط روحی نامناسب و… از اجرای برنامه روزانه خودشان صرف نظر کنند و به خوابیدن در تخت گرم و نرم خودشان ادامه دهند! اما افراد هدف گرا اینطور نیستند. آنها حاضرند هر کاری که لازم است، انجام دهند تا برنامه خودشان را به پیش ببرند.
دورههایی مانند دوره MBA و دوره DBA میتواند شما را در مسیر توسعه فردی چه در کسب و کار و چه زندگی راهنمایی کند.
هدفمندی به زندگی افراد معنا و مفهوم می بخشد، اما برای هدفمند بودن تنها داشتن هدف کافی نیست. شرط رسیدن به اهداف، داشتن برنامه ریزی انعطاف پذیر، بررسی مداوم، تعهد به برنامه و ارتباط با افراد موثر و هدف گراست. هدف گرا بودن مسیری است که شما را به نتایج دلخواه خودتان می رساند و یکی از مهارت هایی است که افراد می توانند جهت توسعه فردی، آن را در خودشان پرورش دهند.
بدون دیدگاه