سخنرانی موفق باید بتواند مخاطب را درگیر کند و موضوع یا موضوعاتی را که برای بیان آنها برگزار شده، به طور واضح به مخاطبان ارائه دهد. نگارش و ارائه یک متن سخنرانی موثر می تواند مهارت های ارتباطی قوی، مهارت های رهبری و ارتباطات میان فردی شما را نشان دهد و به پیشرفت شغلی شما نیز کمک کند. ما در این مقاله، مراحل و نکاتی را که برای نوشتن یک متن سخنرانی جذاب و جالب توجه باید رعایت کنید، توضیح خواهیم داد.
مواردی که در این مطلب میخوانید
ویژگی های سخنرانی خوب
سخنرانی نوعی از ارتباط گفتاری است که به سمت مخاطبان خاص جهت گیری شده است. هر سخنرانی معمولا یک یا چند مورد از این اهداف را دنبال می کند: اطلاع رسانی در مورد یک موضوع، متقاعد کردن عده ای در مورد یک موضوع، یا بزرگداشت یک مناسبت یا یک فرد. در هر حرفه ای که مشغول به کار باشید، همواره ممکن است موقعیت هایی پیش بیاید که لازم باشد سخنرانی کنید. این سخنرانی می تواند خطاب به همکاران، مدیران و سرپرستان ارشد و یا مشتریان باشد. یک سخنرانی باید جالب توجه باشد و اطلاعاتی را که برای مخاطبان مهم است، در اختیار آنان قرار دهد.
نکات متن سخنرانی خوب
در اینجا هشت مرحله وجود دارد که می توانید برای نوشتن متن یک سخنرانی موثر در هر موقعیتی از آنها استفاده کنید:
1. یک موضوع مهم را انتخاب کنید
اولین مرحله نوشتن متن سخنرانی این است که درباره موضوع اصلی سخنرانی خودتان تصمیم بگیرید. ممکن است از قبل یک ایده کلی در مورد آن داشته باشید. اما بهتر است موضوع را به چند نکته خاص یا یک هدف واضح محدود کنید تا مطمئن باشید حرف های شما برای مخاطبان جذاب است.
ابتدا فهرستی از تمام موارد احتمالی که می خواهید مطرحشان کنید، بنویسید. سپس فهرست خود را مرور کنید و موارد غیر ضروری را خط بزنید. این کار را تا زمانی انجام دهید که تنها چند نکته برجسته باقی بماند.
قبل از نوشتن متن، تمام تحقیقات لازم را در مورد اهداف کلی خودتان انجام دهید. حقایقی مانند تاریخچه شرکت یا محصول، آمارها، مطالعات موردی، ارقام فروش یا اطلاعات جمعیتی لازم و ضروری هستند و باید آنها را گردآوری کنید. پس از جمع آوری دادههای لازم، می توانید در مورد نحوه ایجاد ارتباط میان مخاطبان خود و این دادهها تصمیم بگیرید.
2. مخاطبان خود را در نظر بگیرید
بزرگ ترین عامل در تصمیم گیری در مورد یک متن خوب برای سخنرانی، مخاطبانی هستند که قرار است برای آنها صحبت کنید. به این منظور، چند لحظه ای را برای بررسی موارد زیر اختصاص دهید:
مخاطبان از قبل در مورد این موضوع خاص چه چیزهایی می دانند؟
آنها چه چیزهای دیگری را باید در مورد این موضوع بدانند؟
آنها در مورد این موضوع چه احساسی دارند؟
این موضوع چطور با زندگی مخاطبان ارتباط دارد و بر زندگی آنها تاثیر می گذارد؟
این نکات به شما کمک می کند تا تعیین کنید چه چیزی را در متن خود بگنجانید و چگونه اطلاعات خود را ارائه دهید. به عنوان مثال، اگر مخاطب تا حد زیادی از موضوع شما بی خبر است، سخنرانی شما باید بیشتر آموزنده باشد. اگر آنها با موضوع شما آشنا هستند اما ممکن است به آن علاقه ای نداشته باشند، سخنرانی شما باید متقاعد کننده باشد.
3. برای نگارش متن سخنرانی، یک ساختار آماده کنید
یکی از نکات مهم برای نوشتن متن سخنرانی موثر، داشتن ساختاری واضح برای ایده هاست. برای رسیدن به هر نقطه ای از بحث در مورد موضوع مورد نظر، یک توالی منطقی مشخص کنید. در طول سخنرانی باید یادداشت هایی همراهتان داشته باشید تا بتوانید طبق ساختار مشخصشده عمل کنید. داشتن یک جریان واضح از ایده ها به شما کمک می کند تا متن متقاعدکننده ای بنویسید و حین صحبت هم متمرکز بر موضوع بمانید.
4. با یک نقطه قوت شروع کنید
وقتی گوینده برای اولین بار شروع به صحبت می کند، مخاطب بیشترین توجه را نشان می دهد. بنابراین سعی کنید از این زمان به طور موثر استفاده کنید. ایده یا هدف اصلی سخنرانی خودتان را در یک جمله خلاصه کنید که بتواند به شما در باز کردن بحث کمک کند. با شروع سخنرانی با یک هدف قوی و واضح، به مخاطبان خود نشان می دهید که قصد دارید آنها را به کجا هدایت کنید و این به جلب توجه آنها کمک می کند.
5. از نمایش نمونه ها و وسایل کمک بصری استفاده کنید
شما می توانید در کنار نگارش یک متن خوب برای سخنرانی خودتان، استفاده از مواردی همچون داستان های کوتاه، مثالهای جالب یا دادههای واقعی را نیز در نظر بگیرید. این ها به جذب بیشتر مخاطبان شما به سوی هدف سخنرانی کمک می کنند.
وسایل کمک بصری همچون تصاویر دیجیتالی می توانند نقش قدرتمندی را در جلب توجه مخاطبان ایفا کنند. بهتر است در کنار متن خودتان، نمونه های خوبی از محصولات یا اشیای مورد بحث به همراه داشته باشید.
6. موارد شخصی را در متن سخنرانی بگنجانید
وقتی مخاطبان به شما علاقه مند باشند، احتمالا به موضوع حرف های شما نیز علاقه مند می شوند. در سخنرانی های خودتان از داستان ها و مثال های شخصی استفاده کنید. اگر مخاطبان شما را به عنوان فردی آگاه و قابل اعتماد بشناسند، احتمال بیشتری وجود دارد که به حرف های شما نیز گوش کنند.
7. ابزارهای فن بیان را به کار بگیرید
ابزارهای بلاغی یا ابزارهای فن بیان روش هایی هستند برای به یاد ماندنی ساختن کلمات. خطوط ماندگار سخنرانی های معروف را به یاد بیاورید… این خطوط همیشه در یادها می مانند. استفاده از تکنیک هایی همچون تکرار کلمات یا عبارات کلیدی، معکوس سازی ساختار یک عبارت تکراری، معکوس سازی ترتیب کلمات یا استفاده از چرخش غیرمنتظره عبارت، بر احساسات مخاطب تأثیر می گذارند. ابزارهای دیگری مانند همخوانی و تکرار نیز می توانند به جلب توجه مخاطب شما کمک کنند.
8. یک پایان به یاد ماندنی داشته باشید
لحظه پایانی سخنرانی معمولا همان چیزی است که مخاطب به وضوح به یاد می آورد. در پایان جلسه، به هدف اصلی بازگردید و سعی کنید به روشی معنادار و خوب به سخنرانی خود پایان دهید. مانند ایجاد یک چشم انداز برای آینده، به اشتراک گذاری داستانی واقعی از موفقیت یا فراخوانی برای اقدام.
نکاتی در خصوص یک متن خوب سخنرانی
به خاطر داشته باشید که متن سخنرانی شما اگر در عین خوب بودن، مختصر و مفید باشد، توجه شنوندگان را بیشتر به خود جلب می کند.
بهتر است حین سخنرانی از کلمات صمیمانه و روزمره استفاده کنید و لحن محاوره ای به کار ببرید. از مخاطبان بخواهید در بحث شرکت کنند، از آنها سوال بپرسید و به ایجاد یک نگرش دوستانه فکر کنید.
حرکات خفیف دست، قدم زدن در اتاق یا روی صحنه و برقراری تماس چشمی از دیگر اقداماتی است که در کنار یک متن سخنرانی، می تواند توجه مخاطبان شما را به بالاترین میزان جلب کند.
یادگیری فن بیان میتواند در تمامی مراحل یک کسب کار از مدیریت تا بازاریابی کاربردی باشد.
بدون دیدگاه