روان شناسی کسب و کار چیست؟

روان شناسی کسب و کار

فهرست مطالب

روان شناسی کسب و کار یک رشته هیجان انگیز و متنوع است که درآمد بالایی دارد. این حوزه به عنوان روان شناسی صنعتی – سازمانی نیز شناخته می شود (هرچند تفاوت هایی میان آنها وجود دارد). روانشناسی کسب و کار به تلفیق موضوع انسان و مسائل روانشناختی او با رویه های عملیاتی کسب و کارها می پردازد تا محیط کار را بهبود بخشد، بهره وری را بالا ببرد و در سازماندهی گروه های کاری نقش مثبتی داشته باشد. ما در این مقاله به این می پردازیم که روان شناسی کسب و کار چیست، چه مشاغلی را در بر می گیرد و چگونه می توان در این سمت شغلی استخدام شد. با ما همراه باشید تا در مورد این موضوعات بیشتر بدانید.

 


بیشتر بخوانید10 کاری که برای افزایش اعتماد به نفس خود در محل کار می توانید انجام دهید


 

روان شناس کسب و کار کیست؟

یک روانشناس کسب و کار، کارمندان یک شرکت را با هدف بهبود بهره وری و بهبود محیط کار آنان بررسی می کند. او اهداف، استراتژی های کاری و رفتارهای کارمندان شرکت را ارزیابی می کند تا زمینه ها و ابزارهای بهبود را بیابد و بهترین راه ها را برای استفاده از آنها معرفی کند.

روان شناسان کسب و کار همچنین ممکن است کمک کنند تا توانایی کارمندان شرکت با توجه به بستر شغلی آنها مورد سنجش قرار بگیرد. آنها می توانند در طراحی برنامه های آموزشی، ترکیب کارمندان جدید و قدیمی و بهبود مهارت ها در محل کار مشارکت داشته باشند.

 

روان شناسی صنعتی – سازمانی در مقابل روان شناسی کسب و کار

اگرچه این اصطلاحات گاهی اوقات به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما بین روان شناسی صنعتی – سازمانی و روانشناسی کسب و کار تفاوت هایی وجود دارد.

بیشتر بخوانید  بهترین MBA کدام است؟ | تخصص های برتر 2023

روانشناسی صنعتی – سازمانی رشته ای است که به مطالعه نظریات مربوط به محل کار و گروه های کوچک می پردازد و آنها را در زمینه های فردی و گروهی محیط کار پیاده سازی می کند. این شاخه از روان شناسی بر کارمندان، فرهنگ شرکت، بهره‌وری، روحیه و تیم‌سازی تمرکز دارد.

از سوی دیگر، روان شناسی کسب و کار گسترده تر از روان شناسی صنعتی – سازمانی است و از عمل و تئوری روانشناختی در مقیاس های بزرگ تر استفاده می کند. این ممکن است شامل استراتژی های تجاری، روابط با سهامداران، عملکرد بازار و… باشد.

در این مقاله، از اصطلاح روان شناسی کسب و کار برای پوشش هر دوی این حوزه ها استفاده شده است.

 

حوزه های تخصصی

روانشناسی کسب و کار شامل زمینه های تخصصی مختلفی است، از جمله:

  1. مشاوره

روانشناسان کسب و کار دیدگاهی بی طرفانه و روان شناختی در مورد مسائل شخصی و بین فردی در محل کار ارائه می دهند.

  1. تشخیص عارضه

با استفاده از روش های تحقیق علمی در مورد رفتار و روانشناسی انسان، روان شناسان کسب و کار به شرکت ها کمک می کنند تا مسائل و چالش هایی را که در محیط کار به وجود می آید درک کنند.

  1. طراحی راه حل ها

روانشناسان کسب و کار برنامه ها و راه حل هایی را طراحی می کنند که برای مسائل منحصر به فرد شرکت و همچنین برنامه های آموزشی و ارزیابی طراحی اختصاصی شده اند.

  1. اجرای راه حل ها

روانشناسان کسب و کار ممکن است به پیاده سازی و تسهیل راه حل ها و برنامه ها در محل کار کمک کنند.

  1. ارزیابی

روان شناسان کسب و کار، تحقیقات علمی را ارزیابی می کنند و شواهد آن را به شرکت نشان می دهند تا مزایای کاربرد این علم در سازمان شفاف شود.

بیشتر بخوانید  MBA برای چه کسانی مناسب است؟ 

 

یک روان شناس کسب و کار چه می کند؟

در زیر فهرستی آورده ایم که برخی از نقش ها و وظایف مختلفی را که یک روان شناس کسب و کار در محیط کار بر عهده دارد، نشان می دهد. بسته به نوع فعالیت، این شخص ممکن است روی چند کار خاص تمرکز کند یا طیف وسیعی از این وظایف را انجام دهد.

  • مطالعات علمی و روانشناختی مرتبط با روان شناسی، رفتار و محیط کار انسان را بررسی می کند.
  • بر اساس این تحقیقات به کارفرمایان و مدیران عامل مشاوره می دهد.
  • برنامه هایی برای بهبود عملکرد، کارایی و انگیزه کارکنان طراحی می کند.
  • روش های ارزیابی کارکنان، توسعه رهبری، اطمینان از ایمنی محل کار، حفظ تعادل بین کار و زندگی و تنوع در شرکت را معرفی و با کمک سایرین اجرا می کند.
  • روش های استخدام، دریافت بازخورد از کارکنان، آموزش و مدیریت را برای مدیران شرکت بهبود می بخشد.
  • برنامه های آموزشی و رهبری را برای کارکنان و تیم های مدیریتی طراحی می کند.
  • در انتخاب کارمندان به مدیران کمک می کند.
  • راه حل هایی را برای اطمینان از محیط کاری مثبت پیدا نموده و معرفی می کند.
  • ارزیابی روان شناختی کارمندان را انجام می دهد.
  • به کارمندان خدمات مشاوره ارائه می دهد.
  • طرح هایی برای سلامت و رفاه کارکنان پیشنهاد می دهد.
  • ساختار سازمانی و مدیریتی کسب و کار را بهبود می بخشد.

 

روان شناس کسب و کار

 

یک روان شناس کسب و کار کجا کار می کند؟

روانشناسان کسب و کار می توانند در مکان ها و نقش های مختلفی فعالیت کنند. آنها ممکن است در بخش خصوصی یا دولتی و برای شرکت های کوچک یا بزرگ استخدام شوند. در بخش خصوصی، روانشناسان کسب و کار ممکن است در موقعیت های رهبری، منابع انسانی، مدیریت دفتر، اتحادیه ها و مدیریت آموزشی هم قرار بگیرند. در بخش دولتی، روانشناسان کسب و کار برای بخش های مختلفی مانند سازمان های بزرگ، زندان ها، وزارت دفاع، وزارت کار و سیستم های مدارس دولتی کار کنند.

بیشتر بخوانید  بهترین رشته تحصیلی چیست؟ | MBA محبوب ترین رشته تحصیلی دنیا

 

گزینه های شغلی برای مدرک روانشناسی کسب و کار

با مدرک روانشناسی کسب و کار، گزینه های شغلی متعددی پیش رو دارید. در زیر برخی از مشاغل مرتبط را که برای دارندگان مدرک روانشناسی کسب و کار در دسترس است ذکر کرده ایم.

روانشناس کسب و کار یا روانشناس I/O

به عنوان یک روانشناس کسب و کا یا روانشناس I/O، شما قادر خواهید بود در بخش های بازاریابی و فروش، منابع انسانی، استادی دانشگاه و موسسات یا در یک مطب خصوصی کار کنید.

مشاغل مرتبط

سایر مشاغل مرتبط با حوزه روان شناسی کسب و کار طیف گسترده ای از نقش ها را شامل می شود؛ از جمله مربی یا کوچ کسب و کار، مشاور یا هماهنگ کننده منابع انسانی، مشاور توسعه یا اثربخشی سازمانی، روانشناس سازمانی یا روانشناس پرسنل.

 

چگونه وارد این شغل شویم؟

مرحله 1: مدرک لیسانس

برای تحصیل در روانشناسی کسب و کار می توانید در هر رشته ای لیسانس بگیرید. اما اغلب افرادی که می خواهند وارد این مسیر شوند، رشته های مدیریتی، کسب و کار یا روان شناسی را انتخاب می کنند.

 

مرحله 2: مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا

برای تبدیل شدن به یک روانشناس کسب و کار، بهتر است مدرک کارشناسی ارشد یا دکترای مرتبط داشته باشید. اگر به دنبال مدارک مرتبط هستید، شرکت در دوره های MBA (برای روان شناسان) و DBA بسیار مناسب است. به خصوص دوره DBA می تواند شما را برای ایفای نقش مشاور کسب و کار کاملا آماده کند. دوره کوچینگ سازمانی کسب و کار نیز یک انتخاب خوب برای پیشرفت در این مسیر است.

بیشتر بخوانید  دوره MBA رایگان کجا برگزار می شود؟ + علت گران بودن MBA

 

گزینه 1 پس از فارغ التحصیلی: کارآموزی

بسیاری از فارغ التحصیلان پس از اتمام تحصیلات خود ممکن است به دنبال یک برنامه کارآموزی باشند. دوره های کارآموزی به فارغ التحصیلان این فرصت را می دهد که تحت نظر روانشناسان مجرب، تجربه مربی گری کسب کنند. علاوه بر این، دوره های کارآموزی راهی عالی برای ورود به این جوزه، برقراری ارتباط با مدیران کسب و کارها و استخدام شغلی پس از اتمام دوره کارآموزی است.

 

گزینه 2 پس از فارغ التحصیلی: یافتن شغل

یافتن شغل می تواند یک مرحله چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر قبلا تجربه کارآموزی در زمینه روان شناسی کسب و کار نداشته باشید. اگر کارآموزی را تجربه کرده باشید ممکن است در همان شرکتی که به کارآموزی مشغول بوده اید، باقی بمانید و یا به دنبال شغل دیگری در یک سازمان یا دانشگاه بگردید.

 


بیشتر بخوانیدکمال گرایی چیست؟ آشنایی کامل با ایدئال طلب بودن


 

درآمد یک روانشناس کسب و کار چقدر است؟

روانشناسی کسب و کار یک شغل موفق و پردرآمد است. طبق دفتر آمار کار (BLS) در آمریکا، متوسط ​​حقوق یک روانشناس تجاری از 92880 تا 111150 دلار متغیر است. البته این درآمد مانند هر شغل دیگری، از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. عوامل متعددی می توانند در درآمد شما به عنوان مشاور و روان شناس کسب و کار تاثیر بگذارند. همچنین BLS پیش بینی می کند تقاضا برای روانشناسان کسب و کار ین سال‌های 2016 و 2026 تا 8 درصد رشد داشته باشد.

 

جمع بندی

روانشناسی کسب و کار حرفه ای جذاب و پویا است. جنبه های متعدد این حوزه فرصت هایی را برای انواع نقش ها و مشاغل ایجاد می کند. اگر به تحقیقات روانشناختی عملی، حل مسائل پیچیده یا کارآمدی کسب و کار علاقه مند باشید، روانشناسی کسب و کار ممکن است شغل مناسبی برای شما باشد.

بیشتر بخوانید  استراتژی بازاریابی به چه معناست؟

تبدیل شدن به یک روانشناس کسب و کار مستلزم تحصیل در مقاطع عالی و کسب تجربه فراوان است، اما اگر تصمیم به انتخاب این مسیر شغلی بگیرید، کار شما بسیار با ارزش و هیجان انگیز خواهد بود.

نظر شما برای ما مهم است

3 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره رایگان

برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص دوره ها و پکیج های آموزشی فرم زیر را پر کنید

ارتباط مستقیم

از طریق راه های زیر با ما در تماس باشید