تفاوت‌های کوچ و منتور و مشاور چیست؟

فهرست مطالب

آیا تا به حال واژه‌‌های کوچ و منتور به گوشتان خورده است؟ میدانید که تفاوت کوچ و منتور چیست؟ در این مقاله قصد داریم تا شما را با این مفاهیم اساسی امروزی آشنا کنیم و به تفاوت های میان آنها بپردازیم.

خیلی از ما در زندگی خود نیازمند کمک خواستن و همفکری دیگران هستیم؛ شاید در طول مسیر زندگی‌مان به شرایطی برخورد کرده‌ایم که نیازمند استفاده از رهنمودهای فردی داناتر بوده‌ایم.

یا شاید هم در شرکت خود دچار بحران‌هایی شده اید که نمی‌توانستید با دانش فعلی خود حل کنید. برنامه‌ها و اهدافی را برای آینده فردی و یا اجتماعی خود متصور شده‌اید  که خواهان این بودید تا کسی در کنار شما و پا به پای اهداف و آرمان ‌هایتان باشد. فرض کنید مدیری هستید که سعی دارید تا با ایجاد رضایت شغلی بیشتر در پرسنل خود، بهره وری و سودآوری را افزایش دهید. بگذارید مثال‌هایمان را کمی بسط دهیم.

شما قصد تهیه یک برنامه منظم برای تغییر لایف استایل خود دارید مثلا میخواهید به باشگاه بروید و از رژیم مناسب استفاده کنید؛ اما زمانی میتوانید به این هدف خود جامه‌ی عمل بپوشانید که یک مربی مهربان، دانا و همدل در کنار خود داشته باشید. کوچ کسی است که با بکارگیری‌ مهارت و دانش به شما در پیدا کردن مسیر درستتان کمک می‌کند و همانند پدری مهربان، صبور و دلسوز در کنار شما و حامی شماست. در این مقاله به تفاوت کوچ منتور مشاور میپردازیم.

 

کوچینگ چیست؟ کوچ کیست؟

کوچینگ به مهارت‌هایی گفته می‌شود که طی آن بتوانیم پتانسیل درونی یک فرد و استعدادهای او را شکوفا کنیم و به او انگیزه دهیم تا به اهداف خود برسد. به کسی که کوچینگ انجام می‌دهد کوچ می‌گویند.

درست است که این واژه در ترجمه زبان انگلیسی به مربیگری ترجمه می ‌شود اما در واقع کوچینگ آموزش دادن مستقیم به شخص نیست،‌ کوچینگ مربی‌گری نیست،‌ کوچینگ معلمی نیست، کوچینگ الگوسازی نیست. پس کوچینگ چیست؟

کوچینگ مسیردادن است،‌کوچینگ راهنمایی کردن است،‌ کوچینگ همراه بودن و انگیزه دادن است.

در کنار واژه‌ی کوچینگ مفاهیم دیگری نیز هستند که پدیدار می‌شوند و منتورینگ یکی از همان‌هاست. عده‌ای منتورینگ را همان کوچینگ میدانند و عده‌ای نیز تعاریف این دورا جابه جا تصور می‌کنند. در ادامه مقاله به شما خواهیم گفت که منتورینگ چیست و تفاوت کوچینگ و منتورینگ در چیست؟

منتور کیست؟ منتورینگ چیست؟ منتی کیست؟

منتورینگ در لغت به معنی راهنمایی دادن و منتور به کسی اتلاق می‌شود که راهنمایی می‌دهد. مِنتی نیز به شخصی که راهنمایی دریافت می‌کند گفته می‌شود. منتورینگ یعنی ارائه‌ی راهنمایی‌های دقیق و تخصصی به فردی که نیاز به دریافت اطلاعات دقیق اجرایی دارد.

منتور و کوچ افرادی هستند که هر کدام بخشی از لایه‌های زیرین یک سازمان را مدیریت و هدایت می کنند که در ادامه به آن‌‌ها می‌پردازیم.

تفاوت کوچ منتور مشاور
تفاوت کوچ منتور مشاور

 

تفاوت منتور و کوچ و مشاور با ۳ مثال کاربردی

فرض کنید تصمیم دارید با بدنساز شوید. در این مثال از ۳ نفر کمک میگیرید. نفر اول شخصی است که راجب نحوه درست تمرین‌ها به شما اطلاعاتی میدهد و سعی میکند آگاهی شما را از آناتومی بدنتان بالا ببرد. او مشاور است؛ شخصی است که خودش تجربه بدنسازی ندارد اما دانش و تخصصش را به شما می‌دهد تا شما را در این مسیر به هدفتان برساند. فرد دوم شخصی است که در باشگاه در کنار شما حضور دارد و سعی میکند تا در آن ساعات از شما حمایت کند و کمکتان کند که کمتر خسته شوید.

به شما انگیزه می‌دهد با شما صحبت میکند و برایتان تغذیه میاورد. این فردی که دانش تخصصی به شما نمیدهد اما برای  نیل به هدفتان همراهتان است کوچ نام دارد. شخص دیگر یک مربی بدنسازی است که به شما برنامه داده تا در طی روز انجام دهید. او که خود این راه را قبلا رفت به همه‌ی مسیر آگاه است و به شما دانشی تخصصی از مسیر می‌دهد.

منتور ابعاد علمی یک مساله را در بر دارد اما کوچ بیشتر ابعاد روحی را بررسی می‌کند. به دو مثال زیر توجه کنید. فرض کنید که فردی قصد دارد تا در امتحانات دکتری رتبه تک رقمی شود. او برای رسیدن به این هدف خود از ۲ نفر کمک میخواهد.

یکی از آن افراد به او منابع خوب علمی را معرفی میکند،‌ میتواند سوالات تخصصی‌اش را پاسخ بدهد و … و نفر دوم شخصی است که به دانشجو پیشنهاد یم‌کند تا در رژیم تغذیه‌اش از فلان مواد غذایی برای افزایش بازدهی استفاده کند،‌ کتابهایش را برای مقرون به صرفه‌تر شدن از فلانجا تهیه کند و… در این مثال نفر اول منتور و نفر دوم کوچ است. این یک مثال کوچک بود یه مثال بعدی توجه کنید.

مثال

در یک سازمان بزرگ قصد داریم تا سایتمان را سئو کرده و بخشی از فرایند دیجیتال مارکتینگ را استارت بزنیم. فردی که به پرسنل آموزش میدهد تا مطالب مورد نیاز خود را از فلان سایت ها استفاده کنند،‌ برای افزایش سرعت از فلان سایت برای تبدیل صوت به متن بهره ببرند،‌ کتاب‌های مفید را به آن‌ها هدیه می‌کند تا بتوانند رشد فردی داشته باشند منتور آن‌هاست. و کوچ همان شخصی است که به پرسنل پیشنهاد می‌دهد تا بعد از صرف غذا،‌ ۳۰ دقیقه استراحت کنند تا بدنشان و مغزشان انرژی مضاعف داشته باشد.

آن‌ها را به ارتباط با یکدیگر تشویق میکند تا افراد از فضای خشک فاصله بگیرند و رضایت شغلی‌ بالاتر برود،‌ پرسنل را به نوشید یک فنجان قهوه دعوت میکند،‌ و … یک کوچ است. او میخواهد بازدهی را بالا ببرد تا نیل به هدف فردی و جمعی‌شان بهتر محقق شود.

 

چرا کوچینگ را بیاموزیم؟

اهمیت یادگیری مهارت کوچینگ به زمانی برمیگردد که جوامع پیشرفته شدند و علم و تکنولوژی بیش از پیش پا به دنیای انسان‌ها گذاشت. پیدا شد کسب و کار‌ها  وصنایع مختلف و بزرگ و رقابت بسیار تنگاتنگ فی ما بینشان از یک سو، توجه به نیازهای فردی از سوی دیگران مدیران را بر آن داشت تا برای کسب بهره‌وری هر چه بیشتر سازمانی از مهارت‌های یک کوچ بهره‌ببرند؛ تا بتوانند در بازار صنعت رشد و پیشرفت کنند. 

علم کوچینگ کم کم در بین کشورهای مدرن دست به دست شد تا هم اکنون به ما رسید.امروزه هرجا سخن از موفقیت است، مهارت‌های کوچینگ پدیدار می‌شود. دیگر زمان آزمون و خطا و تجربه گذشته و ما باید نسبت به آینده بسیار آگاهانه‌تر قدم بداریم. این همان هدفی است که کوچینگ برایمان محقق می کند.

 

 دستاوردها و اهداف دوره کوچینگ 

  • کسب به خود باوری و خودشناسی یکی از اهداف مهم کوچینگ است. بالابردن اعتماد به نفس و خودگاهی در روند عملکرد ما تاثیرگذار خواهد بود
  • توانمند شدن در فکرکردن و تصمیم‌گیری کردن در شرایط مهم زندگی
  • توانمندی در تصمیم گیری در مورد آینده کاری و مسیر شغلی
  • توانمندی در نیل به اهداف شخصی که همیشه دلمان میخواهد انجامشان بدهیم
  • تعیین اهداف مناسب با توانمندی‌های شخصی و فردی‌مان
  • تغییر دیدگاه شما به زندگی و بالا رضایمندی از عملکرد خود
  • توانمندی در ارزش آفرینی فردی و اجتماعی و…

نظر شما برای ما مهم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

TBS در کنار شماست …

جهش سودآوری در کسب و کار خود با فراگیری به روزترین متدهای مدیریت بیزینس

ارتباط با ما : 90008000